MEDAR - Funetin media-arkisto
Selaus:
Keijo Kajantie

Kuinka kaikki alkoi?

Keijo Kajantie, Kari Enqvist, Kari Rummukainen


Esitysmuodot:
real

Kieli: fi
Laji: video
Kesto: 00:09:55
Avainsanat: tähtitiede, kosmologia, maailmankaikkeus
Lisätietoja: Fysikaalisten tieteiden laitos, Astroparticle Physics and Cosmology
Luontiajankohta:  2002-03-18

Perimmäisiä kysymyksiä

Kuinka maailmankaikkeus syntyi? Miten alunperin pisteen kokoinen universumi on kehittynyt nykyisen kaltaiseksi kokonaisuudeksi ja mikä on sen tulevaisuus? Kuinka ihmeessä kaikkea mitä on voidaan laskea tietokoneilla?

Kosmologia on tähtitieteen haara, joka tutkii koko maailmankaikkeutta.Vielä jokin aika sitten kosmologinen tutkimus oli varsin haparoivaa ja suuripiirteistä, mutta viime aikoina siitäkin on tullut täsmätiedettä, joka ei periaatteellisesti eroa muusta fysikaalisesta tieteellisestä tutkimuksesta - paitsi että sen tutkimuskohde on huomattavasti muita suurempi.

Olennaisin kosmologian roolin muuttumiseen vaikuttanut löytö oli avaruuden niin sanotun taustasäteilyn eroavaisuuksien löytäminen. Taustasäteily on maailmankaikkeuden synnyn alkupamauksen synnyttämä kaiku, joka näyttää tulevan joka puolelta avaruutta samanlaisena. Paitsi että se ei ole aivan samanlaista kaikkialla, vaan siinä olevat pienenpienet erot kertovat alkumaailmankaikkuden oloista ja olemuksesta.

Hyvin nuori maailmankaikkeus oli alkeishiukkaspuuroa ja sen ymmärtämiseksi tarvitaan tähtitieteen lisäksi hiukkasfysiikkaa. Siksi puhutaan hiukkaskosmologiasta; tieteenalasta, jossa hyvin suuri ja hyvin pieni törmäävät.

Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen hiukkaskosmologian tutkimusryhmä on alallaan eräs tunnetuimpia maailmassa. Ryhmän tutkijat ovat levittäytymeet ympäri planeettaamme ja simuloivat alkupamausta internetin kautta suurilla supertietokoneilla, pohtivat kaikkeuden suuria kysymyksiä ja ovat mukana rakentamassa huipputarkkoja instrumentteja satelliitteihin, joilla taustasäteilyä pyritään kartoittamaan yhä paremmin.

Professorit Keijo Kajantie (kuvassa) ja Kari Enqvist Helsingistä sekä Kööpenhaminassa NORDITAssa työskentelevä Kari Rummukainen kertovat videolla kosmologian peruskysymyksistä ja omasta työstään.


Oikeudet: CSC

On osa kokonaisuutta: Tietotekniikka tutkijoiden apuna