MEDAR - Funetin media-arkisto
Selaus:
Antti Räisänen

Taajuuksien tasoristeys


Esitysmuodot:

real

Kieli: fi
Laji: video
Kesto: 00:09:36
Avainsanat: signaalinkäsittely, antennimittaus, radiohologrammi
Lisätietoja: SMARAD,
Luontiajankohta:  2002-03-18

Älykäs Radio

SMARAD, eli älykkäiden ja uusien radioiden tutkimusyksikkö on Suomen Akatemian nimeämä tutkimuksen huippuyksikkö vuosiksi 2002-2007. SMARAD on Teknillisen korkeakoulun radiolaboratorion ja singnaalinkäsittelylaboratorion yhteishanke.

SMARAD tutkii suurtaajuus-, mikroaalto- ja millimetriaaltotekniikkaa sekä tietoliikenteen signaalinkäsittelyä. Tutkimuskohteita ovat muun muassa langattoman tietoliikenteen suurtaajuinen laitetekniikka sekä radioaaltojen etenemisen mittaus ja mallinnus, uudet ja älykkäät materiaalit ja rakenteet, älykkäät (adaptiiviset) antennit, vastaanotinrakenteet ja –arkkitehtuurit sekä niiden tarvitsemat signaalinkäsittelyalgoritmit. Tutkimustuloksia sovelletaan erityisesti tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmissä. Älykkyys antennin tai materiaalin yhteydessä tarkoittaa sopeutumiskykyä radiotaajuisten signaalien tai kenttien mukaisesti. Antennimittaustekniikassa SMARAD kehittää kokonaan uutta radiohologrammiin perustuvaa menetelmää, jota on jo menestyksellisesti sovellettu Odin-satelliitin radioteleskoopin testaukseen.

Vuoden 2001 lopussa SMARAD-yksikössä on kuusi professoria ja kuutisenkymmentä muuta työntekijää. Yksikköä johtaa professori Antti Räisänen (kuvassa).

Videolla nähdään mm. palloantenni ja radiokanavamittauslaite, jolla pystytään mittaamaan tukiaseman lähettämät signaalit kaikista suunnista ja määrittämään suunnat sekä signaalin aikahaje. Lisäksi esitellään tietokoneella suunniteltu amplitudihologrammi, joka on kahden aaltorintaman interferenssikuvio.


Oikeudet: CSC

On osa kokonaisuutta: Tietotekniikka tutkijoiden apuna