MEDAR - Funetin media-arkisto
Selaus:
Tapani Pakkanen

Malleista molekyyleiksi


Esitysmuodot:

real

Kieli: fi
Laji: video
Kesto: 00:09:35
Avainsanat: fysikaalinen kemia, katalyytti, polymeeri
Lisätietoja: Kemian laitos, Joensuun yliopisto,
Luontiajankohta:  2002-03-18

Molekyylimallinnusta

Fysikaalisen kemian laboratorio on osa Joensuun yliopiston kemian laitosta. Laboratorion keskeisimmät tutkimusalueet ovat molekyylimallitus ja katalyysitutkimus. Mallituksessa molekyylistä luodaan virtuaalinen malli, jonka avulla yhdisteen ominaisuuksia voidaan päätellä. Myös varsinainen yhdiste voidaan valmistaa ja testata laboratoriossa mallin perusteella.

Molekyylimallituksen tutkimuskohteet kattavat laajan alueen molekyylienvälisistä vuorovaikutuksista teollisesti merkittäviin pintaprosesseihin. Katalyyttimallitus on tyypillinen tutkimuskohde, jossa katalyytti kalibroidaan kokeellisilla aktiivisuustutkimuksilla. Mallitusta käytetään uusien katalyyttiehdokkaiden arviointiin esimerkiksi öljynjalostusteollisuuden tarpeisiin.

Kokeellisessa katalyysitutkimuksessa pääpaino on hallittujen pintaprosessien hyödyntämisessä vaiheittaisessa katalyytin valmistuksessa. Katalyysisovellukset sijoittuvat hiilen perusreaktioiden alueelle sekä polymerointiprosesseihin.

Laboratoriota vetää professori Tapani Pakkanen (kuvassa). Työntekijöitä on kaikkiaan kymmenkunta ja jatko-opiskelijoita on 13 (vuoden 2001 lopun tilanne).

Videolla kuvataan polymeeritutkimuslaitteistoja sekä mallitustyöasemia. Mallitustyöasema on kytketty moniprosessoripalvelimeen, jolla voidaan suorittaa katalyyttien ominaisuuksien ennustamista. Laitteisto koostuu 16 neliprosessoripalvelimesta, jotka ovat työryhmän käytössä. Polymerointilaboratoriossa esitellään ruiskuvalulaitteistoa, jolla voidaan valmistaa ja testata koekappaleita omista polymeerivalmisteista.


Oikeudet: CSC

On osa kokonaisuutta: Tietotekniikka tutkijoiden apuna