MEDAR - Funetin media-arkisto
Selaus:
Taina Pihlajaniemi

Koossa pitävä voima


Esitysmuodot:

real

Kieli: fi
Laji: video
Kesto: 00:10:00
Avainsanat: kollageeni, proteiini,
Lisätietoja: Lääketieteellisen biokemian ja molekyylibiologian laitos, Leena Ala-Kokko, Kari Kivirikko ja Taina Pihlajaniemi
Luontiajankohta:  2002-03-18

Kollageeni pitää ihmisen kasassa

Oulun yliopiston lääketieteellisen biokemian laitoksen osana oleva kollageenitutkimusyksikkö tutkii proteiinia, jota on ihmisen elimistössä usean kilon verran - enemmän kuin mitään muuta proteiinia. Kollageeni pitää solut kiinni toisissaan, se on elimistön liimaa. Kaikkiaan 19 erilaisella kollageenilla on lukuisia tärkeitä tehtäviä ja niiden muutoksilla on osansa useissa sairauksissa.

Oulun yliopiston kollageenitutkimusyksikkö selvittää kollageenien rakenteeseen, synteesiin, tehtäviin ja tautimuutoksiin liittyviä kysymyksiä. Ryhmä pyrkii saamaan tietoa esimerkiksi kollageenisynteesin keskeisten entsyymien rakenteesta ja toiminnasta, tutkimusyksikössä löydetyn kolmen uuden kollageenityypin tehtävistä ja merkityksestä sekä ruston kollageenien erikoispiirteistä. Tulokset auttavat ymmärtämään tiettyjen lihastautien sekä nivelrikon ja selkäsairauksien syntymekanismeja, ja tulokset voivat johtaa kollageenien liikamuodostumista estävien lääkkeiden sekä nivelreuman uudenlaisen kollageenipohjaisen hoidon kehittämiseen.

Yksikkö tutkii myös kehittämäänsä menetelmää ihmiskollageenien tuottamiseksi hiivasoluissa geeniteknologian avulla. Tällaisilla kollageeneilla on lukuisia käyttöalueita lääketieteessä ja siten suuri kaupallinen arvo.

Akatemiaprofessorien Kari Kivirikon ja Taina Pihlajaniemen (kuvassa) johtamassa tutkimusyksikössä on kolme ryhmää, joissa on kaikkiaan noin 15 väitellyttä tutkijaa sekä kolmisenkymmentä väitöskirjatyöntekijää. Lisäksi yksikköön kuuluu kymmenkunta tutkimusta avustavaa henkilöä. Luvut perustuvat vuoden 2001 lopun tilanteeseen.

Videolla kerrotaan tutkimusryhmän projekteista ja esitellään tutkimuksen tekemistä sekä sen mahdollisia sovelluksia.


Oikeudet: CSC

On osa kokonaisuutta: Tietotekniikka tutkijoiden apuna