MEDAR - Funetin media-arkisto
Selaus:
Riitta Lahesmaa

Biotekniikkaa elämän ehdoilla


Esitysmuodot:

real

Kieli: fi
Laji: video
Kesto: 00:10:20
Avainsanat: DNA-mikrosiru, proteomiikka, bioinformatiikka
Lisätietoja: BioCity Turku, Biotekniikan keskus, Turun yliopisto
Luontiajankohta:  2002-03-18

Täsmälääkkeitä DNA-siruilla

Turun biotekniikan keskus on Turun yliopiston ja Åbo Akademin erillislaitos, jossa tutkitaan soluviestintää. Keskus myös kehittää ja tarjoaa moderneja tutkimusmenetelmiä tutkimusryhmille eri puolella maata. Keskuksessa koulutetaan tohtoreita ja osallistutaan molempien yliopistojen alan perusopetukseen. Myös moni ammattikorkeakoulun opiskelija hakeutuu laitokselle harjoitteluun ja lopputyöhön.Turun biotekniikan keskus on Turun yliopiston ja Åbo Akademin erillislaitos, jossa tutkitaan soluviestintää. Keskus myös kehittää ja tarjoaa moderneja tutkimusmenetelmiä tutkimusryhmille eri puolella maata. Keskuksessa koulutetaan tohtoreita ja osallistutaan molempien yliopistojen alan perusopetukseen. Myös moni ammattikorkeakoulun opiskelija hakeutuu laitokselle harjoitteluun ja lopputyöhön.

Turun biokeskuksen toimintaa leimaa monimuotoisuus. Solunsisäisiä tapahtumia tutkitaan eri tekniikoilla. Uusimpia niistä on DNA-mikrosiru, jonka avulla voidaan tutkia yhtaikaa jopa kymmenien tuhansien geenien käyttäytymistä solussa. Suomen DNA-mikrosirukeskus toimii osana Turun Biotekniikan keskusta ja laitteisto on ainutlaatuinen Suomessa.

Proteomiikan avulla keskuksessa tutkitaan mm. solujen viestintää valkuaisaineiden tasolla. Sitä käytetään esimerkiksi selvittämään minkälaisia muutoksia syöpätaudit tai tulehdusperäiset taudit kuten astma aiheuttavat soluissa tai miten solun muuttunut toiminta voi johtaa näiden sairauksien syntyyn. Syy-yhteyden löytäminen voi auttaa kehittämään sairauksiin nykyistä parempaa diagnostiikkaa ja täsmällisempiä lääkkeitä.

Turun bioalan tutkijat työskentelevät tiiviissä yhteistyössä tietotekniikan, matematiikan ja tilastotieteiden tutkijoiden kanssa käyttäen bioinformatiikkaa, tiedon louhintaa, biologisessa tutkimuksessa. Valtavien tietomäärien hallitsemiseksi ja ymmärtämiseksi näiden tieteenalojen saumaton yhteistyö on välttämätöntä. Turun biotekniikan keskuksen johtajana toimii professori Riitta Lahesmaa (kuvassa vasemmalla). Vuoden 2001 lopulla keskuksessa työskenteli noin 170 henkilöä.

Videolla tutustutaan laitoksen tutkimukseen ja tekniikoihin kuten DNA-mikrosiruihin, proteomiikkaan, proteiinien rakennetutkimukseen ja bioinformatiikkaan.


Oikeudet: CSC

On osa kokonaisuutta: Tietotekniikka tutkijoiden apuna